080 35 08Naložbeno svetovanje

Moj izbor skladov

Osebni portfelj

Krovni skladi

S 1. januarjem 2009 so začeli delovati krovni skladi, ki vlagateljem ponujajo večjo fleksibilnost pri upravljanju naložb v vzajemnih skladih in optimiziranje naložbene strategije.

Preberi več >>

Metode vlaganja v vzajemne sklade

Strategija investiranja pomembno vpliva na končno donosnost naložbe. Tri največkrat uporabljene strategije investiranja v vzajemne sklade so čakanje na pravi trenutek, metoda kupi in drži ter metoda povprečnega stroška.

Preberi več >>

Kriteriji izbora vzajemnega sklada

Ker ima večina vlagateljev, ki se odloča za varčevanje v vzajemnih skladih precej težav pri izbiri primernega , je priporočljivo, da se pri izbiri upošteva ključne kriterije izbora. Ker gre največkrat za dolgoročno naložbo, je še toliko pomembneje, da je odločitev pravilna.

Preberi več >>

Naložbeni cilji in tveganje

Pred izbiro vzajemnega sklada ali pred oblikovanjem ustreznega portfelja vzajemnih skladov mora vsak vlagatelj odgovoriti na 3 ključna vprašanja, ki so osnova za oblikovanje optimalnega portfelja.

Preberi več >>

Obdobje padanja tečajev

V obdobjih negativnih trendov se je treba izogibati predvsem čustvenim pastem, saj so tudi v takšnih obdobjih na trgu dobičkonosne naložbe. V času sezonskih razprodaj ljudje množično hitijo v trgovske centre in kupujejo po znižanih cenah. Na kapitalskih trgih pa je ravno obratno, ko pride do razprodaj, vsi bežijo s trga in kupujejo takrat, ko so cene najvišje.

Preberi več >>

Sestava portfelja vzajemnih skladov

Sestava osebnega portfelja vzajemnih skladov se razlikuje od posameznika do posameznika in je najprej odvisna od osebnostnih lastnosti vlagatelja, njegovih naložbenih ciljev in dolžine varčevanja.

Preberi več >>

Diverzifikacija portfelja

Diverzifikacija pomeni razdelitev oziroma razpršitev sredstev (premoženja) v različne naložbe (vrednostne papirje). Z ustrezno diverzificikacijo portfelja si lahko vlagatelji dolgoročno znižajo volatilnost in tveganje ter povečajo donos portfelja.

Preberi več >>

Psihologija vlaganja

Osnovna načela, s katerimi se največkrat srečujemo pri vlaganju v vzajemne sklade, so: Vlagajte dolgoročno in izkoristite dna. Pretekli donosi niso garancija za prihodnost. Kontrolirajte svoja čustva. Kupi in drži.

Preberi več >>

Prilagajanje portfelja

Sestava portfleja vlagatelja je dolgoročna, a ne dokončna. Dejavniki, ki vplivajo na njeno oblikovanje, se sčasoma spreminjajo, zato je priporočljivo, da vlagatelji stalno spremljajo obstoječo sestavo portfelja in jo po potrebi prilagodijo.

Preberi več >>

Zamenjava vzajemnega sklada

Vlaganje v vzajemne sklade je dolgoročna naložba, pri kateri ni priporočljivo prepogosto menjavanje skladov v portfelju. Včasih pa je treba zaradi določenih razlogov določen sklad tudi zamenjati ali prodati.

Preberi več >>

Oglasno sporočilo

Domov Vstopna stran Pregled skladov Statistike Filter skladov Primerjava skladov Pristop k skladom

Copyright © 2021 Vzajemci d.o.o. Vse pravice pridržane