080 35 08Naložbeno svetovanje

Moj izbor skladov

Osebni portfelj

Metode vlaganja

Kalkulator primerja metodo enkratnega vplačila z metodo postopnega mesečnega vplačevanja. S pomočjo kalkulatorja lahko izračunate, ali je v izbranem časovnem obdobju (npr. 3 leta) bolj smiselno enkratno vplačilo ( npr. 3600 EUR) ali postopno mesečno vlaganje (npr. 100 EUR) v izbran vzajemni sklad.

Pri odločitvi o času vstopa na trg igra zelo pomembno vlogo izbrana strategija vstopa.

  • Metoda povprečnega stroška
  • Metoda enkratnega vplačila

S pomočjo strategije postopnega vstopa na trg sredstva vplačujemo postopoma s čimer si precej zmanjšamo tveganje vstopa na trg v napačnem trenutku. Vlagatelj s postopnim investiranjem prihrani vznemirjanje in dragoceni čas, ki bi ga porabili z čakanjem na pravi trenutek za vstop. Za isti znesek v času padanja tečajev kupite več točk v času rasti pa manj, kar se v obdobjih negotovosti največkrat izkaže, da je dosežena povprečna cena, po kateri točke kupuje nižja od povprečne vrednosti točk na nihajočem trgu v istem obdobju.

Strategija enkratnega vplačila pomeni, da vlagatelj izvrši enkratno vplačilo v vzajemni sklad v določenem obdobju in v skladu ostane dlje časa. Prednost enkratnega vplačila je v tem, da lahko vlagatelj v primeru rastočih trgov, če danes vloži v vzajemni sklad računa na najvišjo pričakovano donosnost (obrestno obrestni račun). Glavna slabost enkratnega vplačila pa je ta, da posameznik sprejema večje tveganje vstopa na trg v napačnem trenutku, kar pomeni, da kupi točke sklada tik pred večjim padcem tečajev oziroma večjo korekcijo.


Koliko let bo trajalo vlaganje?
Koliko boste vložili vsak mesec?

Oglasno sporočilo

Donosnost skladov

Danes    En mesec    Eno leto

Najbolj donosni

Najmanj donosni

Domov Vstopna stran Pregled skladov Statistike Filter skladov Primerjava skladov Pristop k skladom

Copyright © 2021 Vzajemci d.o.o. Vse pravice pridržane